środa, 30 stycznia 2013

Farfalle z przepysznym warzywnym sosem :)

Przepyszny makaron, z warzywami i aksamitnym sosem,
Każdy kęs rozpływa się w ustach. 
:)
Składniki:
pół czerwonej papryki
pół cukinii
1 marchewka
2 ząbki czosnku
pół cebuli
puszka obranych i pokrojonych pomidorów
świeża bazylia
suszone pomidory
oliwa/olej
sól, pieprz, oregano, tymianek, chilli,
śmietanka 30%
makaron farfalle
starty parmezan


Przygotowanie:
1. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę, marchewkę w cieniutkie plasterki i na podgrzać na patelni grillowej z odrobiną oliwy
2. Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
3. Do garnka przełożyć pomidory z puszki, dodać grillowane warzywa i zeszkloną cebulę, gotować
4. Dodać świeżą bazylię i pokrojone suszone pomidory
5. Przyprawić i gotować dopóki warzywa nie będą odpowiednie miękkie
(w między czasie gotujemy makaron)
6. Dodać 2-3 łyżki śmietanki, wymieszać i chwilę jeszcze gotować
7. Podawać z makaronem i parmezanem :)



Smacznego!
Pozdrawiam!

czwartek, 24 stycznia 2013

Placuszki serowe.


Placuszki są bardzo puszyste i smaczne. Idealne na rozpoczęcie dnia. 
W dodatku robi się ja bardzo szybko. 
Inspiracja

Składniki:
1 szklanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie serka homogenizowanego (waniliowy np.Danio)
2 całe jajka
1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:
1. Do serka dodajemy 2 całe jajka i mleko, dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, mieszamy.
3. Placuszki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Nie za długo, żeby się nie przypaliły.

Smacznego!
Podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.




wtorek, 22 stycznia 2013

Kurczak curry

Kurczak curry
Składniki:
pierś z kurczaka
curry
chilli
goździki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, i przyprawiamy kilkoma łyżeczkami curry, pół łyżeczki chilli i kilkoma goździkami, dodajemy trochę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy, aż cały kurczak pokryje się przyprawami. Tak marynujemy go przez 60 minut lub dłużej.
Następnie smażymy na patelni (grillowej) już bez dodawania tłuszczu.


Kurczaka podałam z kaszą kuskus oraz grillowanymi warzywami.
Było bardzo smacznie :)

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Ciasto z Nutellą w 5 minut!

Nie wymaga czasu ani nakładu pracy.
Potrzebujemy tylko mikrofalówki :)
No może nie tylko, bo jeszcze:

1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao
4 łyżki mąki
szczypta soli


Przygotowanie: (na jeden kubek lub 2 kokilki)
1.Rozbełtać jajko widelcem, dodać mleko i olej i wymieszać.
2.Dodać nutellę i energicznie wymieszać, następnie dodać cukier i kakao i szczyptę soli. Wszystko wymieszać.
3.Do czekoladowej masy dodać (przesianą) mąkę i dokładnie wymieszać. Przelać do kokilek.*
4.Piec w mikrofalówce (800-850 W) przez 3 minuty!
*jeśli robimy ciasto dla 1 osoby to wszystko możemy od razu mieszać w kubku.


uwaga gorące! :)



niedziela, 20 stycznia 2013

Śniadanie w kokilce

Pyszne i leniwe śniadanie. 
Tosty w kokilce (można również wykorzystać formę do muffinek), z jajkiem sadzonym.
mmmmmiłego dnia!
składniki:
pieczywo tostowe (u mnie z ziarnami), salami, ser żółty, polędwica sopocka, jajko, sól, pieprz

przygotowanie:
pieczywo wałkujemy i układamy do formy posmarowanej tłuszczem(masłem)
kładziemy salami, plasterek sera, polędwicę oraz wbijamy jajko, przyprawiamy
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez ok.15 minut

długość zależy od tego jakie jajko chcemy otrzymać, 
ja najbardziej lubię z płynnym żółtkiem i takie udało mi się uzyskać :)




do "tosta" dodałam świeżego ogórka i czerwoną chrupiącą paprykę
a do tego zielona herbata z maliną i marakują

sobota, 19 stycznia 2013

Mężczyzna w kuchni: omlet

Składniki:
6-8 łyżek mąki
3 jajka 
kiełbasa
pomidorki koktajlowe
ser żółty - straty 
bazylia
oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, pomidorki pokroić w plasterki i dodać do kiełbasy
2. W misce połączyć mąkę, jajka, ser i przyprawy, dodać do tego podsmażone składniki
3. Na patelnie wylać zmieszaną miksturę
4. Smażyć po obu stronach po ok.3-4 minuty



Smacznego!

piątek, 18 stycznia 2013

Łódeczki ziemniaczane

Składniki:
ziemniaki
chilli
zioła prowansalskie
sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie przez ok.10-15 minut
2. Następnie ziemniaki pokroić w łódeczki/paski, przełożyć do naczynia żaroodpornego
3. Przyprawy dokładnie wymieszać z oliwą i polać nimi ziemniaki, całość wymieszać
4. Ziemniaki piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 15 minut (można dłużej jak chce się mieć bardziej przypieczone)
Przed pieczeniem

Po wyjęciu z piekarnika
 Do ziemniaczków podałam  grillowanego kurczaka (wcześniej zamarynowanego w oliwie, majeranku, chilli, kminku, odrobinie imbiru, soli i pieprzu) oraz sałatkę (sałata lodowa, ogórek, papryka, pomidorki koktajlowe, odrobina startego parmezanu, vinaigrette)



Smacznego!

czwartek, 17 stycznia 2013

Pomysł na szybki makaron.

Czasem mam ochotę na makaronowe danie a nie za bardzo che mi się robić sosy etc.
Tym razem postawiłam na prostotę, zarówno składników jak i przyrządzania.

Składniki:
Makaron tagliatelle
kilka plasterków ulubionej szynki
parmezan 
1-2 ząbki czosnku
oliwa (u mnie z chilli)
natka pietruszki
pieprz (świeżo mielony)

Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie jak podano na opakowaniu.
2. W między czasie plasterki szynki podsmażamy na (grillowej) patelni z obu stron, następnie kroimy na mniejsze kawałki (kwadraty/paski jak chcemy)
3. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, parmezan ścieramy na dużych oczach
4. Gdy makaron jest gotowy podgrzewamy patelnię wrzucamy makaron, polewamy oliwą, dodajemy szynkę, ser i czosnek. Mieszamy i podgrzewamy razem na patelni.
5. Przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!


środa, 16 stycznia 2013

Irena : deser firmowy - recenzja

Deser firmowy - cena za sztukę 7 zł
Pamiętam kilka lat temu kosztował chyba z 5 zł, no cóż kryzys dotyka także cukiernie.
W każdym razie deser jest nieziemsko przepyszny.
Czekoladowy mus, z wisienkami, oblany czekoladą.
Dekoracja tym razem z białej czekolady, chociaż zdarza się z ziaren kawy.



 W cukierni znajdziemy też inne pyszności, takie jak W-Ztki, pączki,  florentynki, serniki, szarlotki, makowce, torty i inne. Cukiernie znam właściwie od dziecka. 
Polecam!
Cukiernia Irena
ul.Zakopiańska 20
Warszawa
więcej o cukierni: http://www.cukierniairena.pl/ 

wtorek, 15 stycznia 2013

Grillowany oscypek

Oscypek to dla mnie nieodłączna część pobytu w górach.
Niestety tym razem nie zawitałam w podhalańskie progi, kupiłam oscypek "na mieście".
Może po feriach odwiedzę Zakopane ale do ferii jeszcze trochę, najpierw trzeba przebrnąć przez sesje.
Póki co zadowolę się tym "domowym" grillowanym oscypkiem


Oscypka pokroiłam w plastry i usmażyłam z obu stron na posmarowanej olejem grillowej patelni 


Można podawać z żurawiną :)

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kluski śląskie


Kluski śląskie pierwszy raz w życiu robiłam na zimowisku w górach, jak może miałam z 9 lat.
Panie kucharki potrzebowały kilka chętnych osób do pomocy. I choć moje robienie klusek polegało wtedy tylko na robieniu kuleczek z palcem w środku to i tak byłam dumna z moich kulinarnych odkryć.
Poniższy przepis na kluski śląskie pochodzi od mojej mamy, i to właśnie ona nauczyła mnie tym razem naprawdę robić kluski śląskie.


Składniki:
ziemniaki
sól
mąka ziemniaczana
1-2 jajka


Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
2. Przecisnąć przez praskę/wyciskarkę etc.
3. Ziemniaki ugnieść w misce, na płasko
4. Podzielić na cztery części, 1/4 wyjąć i odłożyć na reszcie ziemniaków, puste miejsce wypełnić po brzegi mąką ziemniaczaną, wbić jajka i całość zagnieść.
5. Lepić kulki, w środek wbić palec.
6. Kluski gotować w osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch.


Podawać np. z mięsnym sosem i surówką