piątek, 13 kwietnia 2012

Piątkowe co nieco - czyli cappuccino:)

Myślicie co słodkiego zrobić na weekend? Czym zachwycić wymagające podniebienia? Mamy dla Was coś pysznego, delikatnego i prostego! Zamiast pieczenia trochę chłodzenia. Ot taka filozofia naszego cappuccino!



Cappuccino
Składniki:
  • 4 paczki biszkoptów
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1 cappuccino czekoladowe (w proszku) ok.1,5 szklanki
  • 4 serki homogenizowane (waniliowe)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 masło roślinne w kostce
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1.Rozpuścić całe cappuccino w 3 szklankach wody
2.Rozpuścić żelatynę w 3/4 szklanki (gotującej się) wody i wystudzić

żelatyna i cappuccino podczas studzenia:)

3.Krem: Wymieszać mikserem: masło, serki i cukier; do tego dodać mleko, wystudzoną żelatynę i wymieszać



4.Na blaszce układać namoczone w cappuccino biszkopty, na to wylać połowę kremu, ułożyć biszkopty i resztę kremu, następnie na wierzch znów biszkopty :)


5.Ostatnią warstwę biszkoptów polać polewą

6.Wstawić do lodówki na ok.3 godz.



Życzymy wszystkim 
by ten weekend miał smak 
słodkiego cappuccino, 
zamiast mocnej, 
czarnej kawy bez cukru. 
:)

8 komentarzy:

  1. ale świetny deser! to ciasto wspaniałym jest rozwiązaniem dla kawoszy i osób zabieganych.
    genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio pokochałam cappuccino, może niedługo wypróbuję i pod postacią ciasta:)
    no, chyba że wygra mój strach przed kaloriami, haha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachęcamy do wypróbowania :)
    p.s.kalorie nie są takie straszne i na pewno pójdą w cycki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i mimo że za cappuccino nie przepadam, na pewno bym się skusiła;D

    OdpowiedzUsuń
  5. cześć dziewczyny:D:D:D super blog, cieszę się z przepisów na mazurki:D ciasto cappuccino kojarzy mi się z tiramisu, spróbuję przy czasie zrobić, ucałowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser który robi się sam, to mi się podoba :D
    Ale mojemu wzrokowi nie umknęła jeszcze piękna łyżeczka, vintage <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ale rozkoszne, idealne dla wszystkich kawoszy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto ... bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń