Tym razem postawiłam na prostotę, zarówno składników jak i przyrządzania.
Składniki:
Makaron tagliatelle
kilka plasterków ulubionej szynki
parmezan
1-2 ząbki czosnku
oliwa (u mnie z chilli)
natka pietruszki
pieprz (świeżo mielony)
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie jak podano na opakowaniu.
2. W między czasie plasterki szynki podsmażamy na (grillowej) patelni z obu stron, następnie kroimy na mniejsze kawałki (kwadraty/paski jak chcemy)
3. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, parmezan ścieramy na dużych oczach
4. Gdy makaron jest gotowy podgrzewamy patelnię wrzucamy makaron, polewamy oliwą, dodajemy szynkę, ser i czosnek. Mieszamy i podgrzewamy razem na patelni.
5. Przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Pychota :) Makaron, szynka i parmezan to taka prawie-carbonara w kilka minut :)
OdpowiedzUsuńszybkie , proste i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie.
Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem proste jest najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, polecam z sosem na bazie majonezu i śmietany(+ ząbek bądź kostka czosnku). Szef kuchni Dorian G.
OdpowiedzUsuń