środa, 9 stycznia 2013

Suflet z mlecznej czekolady

Spodobało mi się. Bardzo polubiłam robienie sufletów. :)
Dziś czekoladowy, a właściwie  mleczno-czekoladowy, bo tylko taką czekoladę miałam w domu.
Rozpływa się w ustach, w dodatku oprószony cukrem pudrem, mmm :)


Składniki: (na 4 kokilki)
50 g czekolady, posiekanej (najlepiej gorzkiej ale użyłam mlecznej)
szklanka mleka
60 g masła
3 łyżki mąki
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania foremek
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
2 i 1/2 łyżki cukru (użyłam pudru)
1 łyżka kakao, przesianego

Przygotowanie:
1. Mleko zagotować, dodać do niego czekoladę i mieszać aż się rozpuści
2. Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i dodać mąkę, wymieszać i podgrzać przez ok. 1 min.
3. Dolać czekoladową masę, mieszając doprowadzić całość do wrzenia. Odstawić żeby ostygło.
4. Kokilki posmarować masłem i obsypać cukrem pudrem, wstawić do lodówki
5. Do czekoladowej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać, następnie dodać cukier i kakao, ponownie wymieszać.
6. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno.
7. Połowię piany dodać do masy i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać, dodać resztę piany i połączyć.
8. Masę przełożyć do kokilek i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C na ok.15-18 minut.



3 komentarze: