Dyni ciąg dalszy...
Tym razem w postaci ciasta
Zapraszam
:)
Składniki:
2 szklanki puree z dyni
jogurt naturalny
200 g masła/margaryny
250g maki
200g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 pomarańcz
3 jajka
Przygotowanie:
1. Przygotuj puree z dyni ->klik<- do gotowego i ostudzonego puree dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozpuść masło, dodaj cukier i lekko ostudzone dodaj do dyniowego puree.
3. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok i skórkę dodaj do dyni.
4. Do puree wbij 3 żółtka
5. Białka (z odrpobiną soli) ubij na sztywną pianę
6. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo połącz ją z dyniowym puree, dokładnie wymieszaj.
7. Ciasto wlewamy do blachy (może być tortownica) pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180st. C przez 50 minut
Ciasto jest pyszne!
Ale kusisz... :) Ciasto wygląda na wilgotne, słodkie i kremowe - zasmakowałoby mi na pewno.
OdpowiedzUsuńDyniowe ciasta pyszne są :) Wasze wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńile jogurtu?? białka dodać na końcu czy przed mąką?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, świetne. Wszyscy się zachwycali.
OdpowiedzUsuńile jogurtu, ile dokładnie puree?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie i mam zamiar je zrobić. Tylko też chciałabym wiedzieć ile ma być jogurtu?
OdpowiedzUsuń