Był to bardzo smaczny i sycący obiad.
Ja zajęłam się sałatą, on - mięsem.
Wyszło idealnie.
Składniki:
pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
przyprawy: bazylia, oregano, chilli, pieprz ziołowy, kamis grill klasyczny i pikantny
mix sałat
mała twarda gruszka
kawałek czerwonej papryki
rzodkiewka
kilka suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
świeży mielony pieprz
ser żółty wędzony
parmezan
sos vinaigrette
Przygotowanie:
1. Umyć i pokroić kurczaka. W misce zmieszać przyprawy z 2-3 łyżkami oliwy, wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać. (Można odstawić na godzinę ale niekoniecznie)
2. Smażyć na patelni grillowej z obu stron.
3. Mieszanki sałat skropić sokiem z cytryny i dodać do niej: pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę i gruszkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe a także drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem, polać vinaigrette'em i wymieszać.
4. Zetrzeć wędzony ser żółty i parmezan na dużych oczach.
5. N talerzach układać: najpierw sałata, potem posypać dwoma rodzajami sera i na wierzch ułożyć kurczaka.
W tej sałatce smaki się mistrzowsko uzupełniają, znajdziemy w nuty słodkie, kwaśne i pikantne.
Jestem pewna że nie raz wrócę do tego spontanicznego, mistrzowskiego przepisu.
Polecam!
Pychota :) Smażony kurczak z warzywami to składniki moich ulubionych sałatek
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :) Lubię kurczaka w sałatkach.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki:)
OdpowiedzUsuń