Do przygotowania crumble wykorzystałam przepis z "Kuchni szeroko otwartej". Polecam!
Składniki:
1-2 jabłka
kilka śliwek
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
odrobina mąki
kruszonka:
6 łyżek mąki
3-4 łyżki masła
3-4 łyżki cukru z wanilią
Przygotowanie:
1. Jabłka i śliwki pokroić w cieniutkie plastry, podsmażyć na maśle. Zasypać cukrem i wymieszać.
2. Owoce przełożyć do kokilek i zasypać cynamonem i odrobiną maki
3. Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch owoców.
4. Crumble piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 30-40 minut.
5. Po wyjęciu można oprószyć cukrem pudrem.
Jabłka i śliwki pod kruszonką - pycha! Wyglądają przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńcrumble najleepsze, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńWieki nie robiłam crumble. Smakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńmmm... prosto i smacznie to lubie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam crumble! słodko i ciepło :))
OdpowiedzUsuńooo mniam!
OdpowiedzUsuńowoce i kruszonka uwielbiam, pysznie i szybko!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz coś ciepłego i słodkiego!
OdpowiedzUsuńKruuuuszoneczka moja wspaniala, ukochana! Ile jej tu jest... :D
OdpowiedzUsuńCudowny deserek :)
bardzo dobry pomysł na takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuń