środa, 19 grudnia 2012

Kruche pierniczki

Ten przepis na pierniczki dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki Asi, od tamtej pory co roku robię je na Boże Narodzenie. Uwielbiam zapach miodu i przyprawy piernikowej w mojej kuchni. A dekorowanie tych pierniczków to czysta przyjemność.


Składniki:
400 g miodu
400 g cukru
4 łyżki przyprawy piernikowej
+ odrobina cynamonu
3 łyżki wody
1 kg mąki
130 g margaryny/masła
15 g proszku do pieczenia
2 jajka
do dekoracji:
lukier/czekolada
drażetki/posypki

Przygotowanie:
1.  Na patelni zrumienić cukier z wodą.
2.  Dodać miód i przyprawę piernikową i cynamon. Dokładnie wymieszać i zagotować.
3.  Stale mieszając dodać masło, rozpuścić.
4.  Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę (ewentualnie do miski). Zrobić w kopcu krater i wlać  ciepłą miodową zaprawę oraz dodać jajka.
5.  Zagnieść ciasto. (Ja tym razem użyłam miksera z hakami do wyrobienia jednolitej masy, następnie wyrabiałam ciasto kilka minut rękami)
6.  Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 dni (48 h)
7.  Rozgrzać piekanik do 190 st. C, rozwałkować ciasto na 0,5 cm, wycinać pierniczki.
8.  Piec przez 15 minut, jak wystygną można lukrować i zdobić.


!
WESOŁYCH ŚWIĄT!

2 komentarze: