Składniki:
400 g miodu
400 g cukru
4 łyżki przyprawy piernikowej
+ odrobina cynamonu
3 łyżki wody
1 kg mąki
130 g margaryny/masła
15 g proszku do pieczenia
2 jajka
do dekoracji:
lukier/czekolada
drażetki/posypki
Przygotowanie:
1. Na patelni zrumienić cukier z wodą.
2. Dodać miód i przyprawę piernikową i cynamon. Dokładnie wymieszać i zagotować.
3. Stale mieszając dodać masło, rozpuścić.
4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę (ewentualnie do miski). Zrobić w kopcu krater i wlać ciepłą miodową zaprawę oraz dodać jajka.
5. Zagnieść ciasto. (Ja tym razem użyłam miksera z hakami do wyrobienia jednolitej masy, następnie wyrabiałam ciasto kilka minut rękami)
6. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 dni (48 h)
7. Rozgrzać piekanik do 190 st. C, rozwałkować ciasto na 0,5 cm, wycinać pierniczki.
8. Piec przez 15 minut, jak wystygną można lukrować i zdobić.
! |
WESOŁYCH ŚWIĄT! |
śliczne :)
OdpowiedzUsuńale fajne kolorowe! :)
OdpowiedzUsuń