Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
cukier kryształ i cukier waniliowy (ilość tak jak lubimy, trzeba próbować czy już jest wystarczająco słodkie)
2 jajka
mąka tortowa (nie za dużo, tyle żeby dało się ciasto zagnieść, im więcej mąki tym pierogi są twardsze!)
Przygotowanie:
Do miski wkładamy ser, cukier, jajka i dosypujemy po trochu mąki. Ciasto zagniatamy.
Następnie dzielimy na kilka części i robimy z ciasta wałki.
Wałki spłaszczamy, lekko nacinamy nożem żeby powstała kratka. Ciasto kroimy na ukośne kawałki.
Gotować w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na wierzch wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać posypane cukrem i polane śmietanką np. Zott 30%
Następnego dnia można odgrzewać na patelni z odrobiną oleju.
Uwielbiam leniwe! Pycha jedzenie, u mnie z masełkiem z tartą bułką i cukrem:)
OdpowiedzUsuńWspomnienia z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńKiedy następny wpis?
OdpowiedzUsuńJutro;)
Usuńleniwe pamiętam z czasów studenckich z baru mlecznego .... smaczne wspomnienie :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają przepysznie
Wow, leniwe , pycha:)
OdpowiedzUsuń