czwartek, 20 grudnia 2012

Mięciutkie i Leniwe. Pierogi.


Domowe jedzenie, przygotowywane przez moją mamę. Słodkie i miękkie pierogi leniwe. Posypane cukrem i polane śmietanką. Odgrzewane na patelni na drugi dzień też są bardzo smaczne.

Składniki:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
cukier kryształ i cukier waniliowy (ilość tak jak lubimy, trzeba próbować czy już jest wystarczająco słodkie)
2 jajka
mąka tortowa (nie za dużo, tyle żeby dało się ciasto zagnieść, im więcej mąki tym pierogi są twardsze!)

Przygotowanie:
Do miski wkładamy ser, cukier, jajka i dosypujemy po trochu mąki. Ciasto zagniatamy.
Następnie dzielimy na kilka części i robimy z ciasta wałki.
Wałki spłaszczamy, lekko nacinamy nożem żeby powstała kratka. Ciasto kroimy na ukośne kawałki.
Gotować w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na wierzch wyjąć łyżką cedzakową.





Podawać posypane cukrem i polane śmietanką np. Zott 30%

Następnego dnia można odgrzewać na patelni z odrobiną oleju.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam leniwe! Pycha jedzenie, u mnie z masełkiem z tartą bułką i cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienia z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. leniwe pamiętam z czasów studenckich z baru mlecznego .... smaczne wspomnienie :)
    Twoje wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń