Oto przepis na pączki, które robiła moja babcia, robi moja mama i które ja będę robić pewnie swoim dzieciom i wnukom :)
Składniki:
1 kg mąki
10 jaj (1 całe, 9 żółtek)
15 dag drożdży
15 dag margaryny
kieliszek spirytusu
0,5 l mleka
tłuszcz do smażenia (olej/smalec)
cukier puder
Przygotowanie:
1. Przesiać mąkę do miski, dodać rozrobione drożdże z podgrzanym mlekiem
2. Dodać cukier, i roztopioną margarynę, 1 jajko i 9 żółtek.
3. Wszystko dokładnie wyrabiać
4. Dodać spirytus i dalej wyrabiać dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ręki.
5. Zostawić do wyrośnięcia, pod przykryciem w ciepłym miejscu
6. Po wyrośnięciu wymieszać i lepić kulki i zostawić je na jakiś czas (one potem też trochę podrosną)
7. Smażyć na głębokim tłuszczu po obu stronach (następnie tłuszcz odsączyć na papierze)
8. Na koniec obtoczyć je w cukrze pudrze
*Pączki można też zrobić z nadzieniem, musi to być twarda marmolada, wkładamy ją przy lepieniu kulek, trzeba wtedy uważać przy smażeniu, żeby nie zrobił się przy marmoladzie zakalec.
Polecam!
Śliczne pączusie!
OdpowiedzUsuńW przepisie został pominięty cukier. Ile go trzeba dodać do ciasta na 1 kg mąki? 1 szklankę?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń