Nie od dziś wiadomo, że blogerzy nawzajem się inspirują.
Tym razem na mój kuchenny warsztat postanowiłam wziąć:
Ciasto jogurtowe z dżemem truskawkowym
z przepisu Rocksany z bloga tęcza w słoiku
Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 kubeczek owocowego jogurtu (150 g) - u mnie z owoców leśnych
- 180 g drobnego cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego (może być inny, ulubiony)
Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt nadal ucierając
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta
3. Dodać masło
4. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, wlać ciasto
5. Na wierzch wyłożyć dżem i wmieszać go w ciasto
6. Piec w nagrzanym piekarniku 170 st.C przez 50-60 minut
7. Ostudzić i zajadać :)
Wygląda smakowicie :) Nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem wymieszania dżemu na cieście, ale mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle ten dżem obłędnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSkuszę się...mniam!
OdpowiedzUsuńooo, super, że zrobiłaś! :)))
OdpowiedzUsuńi jak Ci smakowało? ^^
bardzo smaczne :)
UsuńFajny przepis, niebawem go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ;) Ciasto w piekarniku zobaczymy jak będzie smakować;)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie:) Pozdrawiam http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńbędę próbowac !:) dam znac jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuń