wtorek, 12 marca 2013

Ciasto jogurtowe z dżemem

Nie od dziś wiadomo, że blogerzy nawzajem się inspirują. 
Tym razem na mój kuchenny warsztat postanowiłam wziąć:
Ciasto jogurtowe z dżemem truskawkowym
z przepisu Rocksany z bloga tęcza w słoiku
Polecam!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek owocowego jogurtu (150 g) - u mnie z owoców leśnych
  • 180 g drobnego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego (może być inny, ulubiony)


 

Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt nadal ucierając
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta
3. Dodać masło 
4. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, wlać ciasto
5. Na wierzch wyłożyć dżem i wmieszać go w ciasto
6. Piec w nagrzanym piekarniku 170 st.C przez 50-60 minut
7. Ostudzić i zajadać :)

9 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem wymieszania dżemu na cieście, ale mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ten dżem obłędnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, super, że zrobiłaś! :)))
    i jak Ci smakowało? ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, niebawem go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam ;) Ciasto w piekarniku zobaczymy jak będzie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda mega apetycznie:) Pozdrawiam http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. będę próbowac !:) dam znac jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń