Użyłam już gotowego pesto, żeby dodać daniu finezji zwykły makaron zastąpiłam pomidorowo-bazyliowym.
Oczywiście nie wyobrażam sobie makaronu bez sera, niestety miałam tylko w plastrach - nie da się go zetrzeć wiec wykombinowałam serowe paseczki.
Składniki:
wersja podstawowa:
makaron
zielone pesto
śmietanka 30%
świeżo mielony pieprz
ser
rozszerzona:
pomidorki koktajlowe
pół cebuli
plasterek szynki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W1: Gotujemy makaron, odcedzamy. Makaron zostawiamy w garnku dodajemy do niego kilka łyżeczek pesto i 1-2 łyżki śmietanki. Wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy pieprzem i serem.
W2: Cebulę, pomidorki i szynkę kroimy w plasterki/kostkę etc. Dusimy i smażymy na oliwie. Dodajemy do makaronu z pesto. Pieprzymy i dodajemy ser.
SMACZNEGO!
Biorę obie wersje! Uwielbiam makaron:)
OdpowiedzUsuń