środa, 13 marca 2013

Makaron z pesto - dwie wersje

Nie ma chyba szybszego dania od makaronu z pesto. Dziś dwie wersje - podstawowa z samym bazyliowym pesto oraz urozmaicona. Sami wybierzcie którą wolicie :)


Użyłam już gotowego pesto, żeby dodać daniu finezji zwykły makaron zastąpiłam pomidorowo-bazyliowym.
Oczywiście nie wyobrażam sobie makaronu bez sera, niestety miałam tylko w plastrach - nie da się go zetrzeć wiec wykombinowałam serowe paseczki.



Składniki:
wersja podstawowa:
makaron
zielone pesto 
śmietanka 30% 
świeżo mielony pieprz
ser
rozszerzona:
pomidorki koktajlowe
pół cebuli
plasterek szynki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W1: Gotujemy makaron, odcedzamy. Makaron zostawiamy w garnku dodajemy do niego kilka łyżeczek pesto i 1-2 łyżki śmietanki. Wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy pieprzem i serem.


W2: Cebulę, pomidorki i szynkę kroimy w plasterki/kostkę etc. Dusimy i smażymy na oliwie. Dodajemy do makaronu z pesto. Pieprzymy i dodajemy ser. 
SMACZNEGO!






1 komentarz: