Gdy myślę bakłażan - widzę bakłażany z kreskówki "Chojrak - tchórzliwy pies" które chciały zjeść Miuriel. Do tej pory nie mogę uwolnić się od tego obrazu :) A dziś bakłażan gra pierwsze skrzypce w moim daniu - być może dlatego, że ma mało tłuszczu, dużo błonnika oraz wiele witamin i minerałów albo po prostu dlatego, że jest smaczny:) Potrawka z bakłażana jest bardzo zdrowa i sycąca. Można ją podawać z ryżem.
Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża cebula (biała lub czerwona)
2-4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
400 g krojonych pomidorków z puszki
400 g cieciorki z puszki
garść świeżej kolendry
oliwa z oliwek
przyprawy do smaku np. pieprz ziołowy lub czarny, ostra papryka, sól etc.
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Pokroić bakłażana w plastry w kształcie półkola. Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować oliwą. Piec ok.8-10 min aż staną się złote.
2. Posiekać cebulę i czosnek, oczyścić z nasion i drobno pokroić papryczkę chili.
3. Łyżkę oliwy rozgrzać na dużym ogniu w rondlu. Smażyć cebulę, czosnek, chili przez kilka minut do momentu aż zmiękną.
4. Do rondla dołożyć pomidory oraz opłukaną i odsączoną cieciorkę.
6. Dodać przyprawy, często mieszać.
7. Dodać do rondla bakłażana i posiekaną kolendrę (liście i łodyżki)
8. Całość gotować na mniejszym ogniu ok.10 min. i gotowe! :)
Smacznego! |
pierwszy raz przekonałem się, ze potrawa bez mięsa może być naprawdę wspaniała! a jako prawdziwego mięsożerce ciężko jest mnie przekonać do czegokolwiek co mięsa nie zawiera;) tu się udało. genialne!:)
OdpowiedzUsuńPotrawka swietna :) A tego odcinka "Chojraka" nie pamietam. Pora sobie odswiezyc ;)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne... wypróbuję na pewno już niebawem :D
OdpowiedzUsuńhttp://jesc-pic-kochac.blogspot.com/2012/05/blog-post_6078.html
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do zabawy na moim blogu :)