czwartek, 10 maja 2012

bakłażanowa potrawka na ostro

Gdy myślę bakłażan - widzę bakłażany z kreskówki "Chojrak - tchórzliwy pies" które chciały zjeść Miuriel. Do tej pory nie mogę uwolnić się od tego obrazu :) A dziś bakłażan gra pierwsze skrzypce w moim daniu - być może dlatego, że ma mało tłuszczu, dużo błonnika oraz wiele witamin i minerałów albo po prostu dlatego, że jest smaczny:) Potrawka z bakłażana jest bardzo zdrowa i sycąca. Można ją podawać z ryżem.


Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża cebula (biała lub czerwona)
2-4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
400 g krojonych pomidorków z puszki
400 g cieciorki z puszki
garść świeżej kolendry
oliwa z oliwek
przyprawy do smaku np. pieprz ziołowy lub czarny, ostra papryka, sól etc.



Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Pokroić bakłażana w plastry w kształcie półkola. Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować oliwą. Piec ok.8-10 min aż staną się złote.
2. Posiekać cebulę i czosnek, oczyścić z nasion i drobno pokroić papryczkę chili.
3. Łyżkę oliwy rozgrzać na dużym ogniu w rondlu. Smażyć cebulę, czosnek, chili przez kilka minut do momentu aż zmiękną.
4. Do rondla dołożyć pomidory oraz opłukaną i odsączoną cieciorkę.
6. Dodać przyprawy, często mieszać.
7. Dodać do rondla bakłażana i posiekaną kolendrę (liście i łodyżki)
8. Całość gotować na mniejszym ogniu ok.10 min. i gotowe! :)


Smacznego!

4 komentarze:

  1. pierwszy raz przekonałem się, ze potrawa bez mięsa może być naprawdę wspaniała! a jako prawdziwego mięsożerce ciężko jest mnie przekonać do czegokolwiek co mięsa nie zawiera;) tu się udało. genialne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawka swietna :) A tego odcinka "Chojraka" nie pamietam. Pora sobie odswiezyc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musi być pyszne... wypróbuję na pewno już niebawem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. http://jesc-pic-kochac.blogspot.com/2012/05/blog-post_6078.html

    Zapraszam Cię do zabawy na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń