Jak dla mnie ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków ani bakalii ani czekoladowej polewy.
Sam w sobie jest idealny. Z tym prostym przepisem - Tobie też się upiecze:)
Składniki: (na dużą blachę*)
20 jajek
2 kg sera białego mielonego (najlepiej Garwoliński)
1 kostka masła (miękka, nie rozpuszczona)
0,8 kg cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duży zapach cytrynowy (lub 2 małe)
Przygotowanie:
1. Do miski przełóż ser
2. Oddziel białko od żółtek.
3. Z białek ubij pianę a żółtka dodaj do sera.
4. Do sera i żółtek dodaj pozostałe składniki: masło, cukier, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy a także ubitą pianę i miksuj.
5. Piecz ok. 80 min w temperaturze 180-200 st. C. (do momentu aż patyczek będzie suchy)
*jeśli pieczesz w małej blaszce to wszystkich składników użyj połowę mniej, i piecz 40 min.
Wypieczone:) |
Bo to jest prawdziwy sernik z mnóstwem jaj i z prawdziwym serem, a nie wiaderkowym niewiadomoczym! Moja mama robi podobny :) Pozdrawiam! Klucha
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam! :)
UsuńTaki sernik, to jest SERNIK!!! Pozdrowienia dla Mamy;)
OdpowiedzUsuń20 jaj o mamo! :D
OdpowiedzUsuńOgolnie bardzo dobry ale dla nas stanowczo za slodki.
OdpowiedzUsuń