niedziela, 13 maja 2012

Irvingowa konfitura i nie tylko...


Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Pomysł na konfiturę jest tak banalny, że aż genialny :)
Herbata Irving Russian Cherry Confiture idealnie komponuje się z zielonymi jabłuszkami.
Połączenie jabłko-wiśnia może wydawać się oklepane, jednak zapewniamy w tym wydaniu jest wyjątkowe.




Składniki:
2 torebki herbaty Irving Russian Cherry Confiture
2 zielone jabłuszka
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
1. Zaparz 2 torebki herbaty Irving najlepiej w dużym kubku


2. Umyj i obierz jabłka, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
3. Do rondelka wrzuć jabłko i zalej zaparzoną herbatą, dodaj cukier.


4. Duś na wolnym ogniu kilka minut aż jabłka zmiękną.
(To jest nasz ulubiony moment - całe mieszkanie wypełnia się niesamowitym aromatem:)
5. Odcedź jabłuszka do garnuszka :)
(nie wylewaj herbaciano-jabłkowego wywaru - jeszcze się przyda!)
6. Mięciutkie jabłuszka rozdrobnij blenderem.
7. Konfitura jest już gotowa!

Prawda, że łatwo, szybko i przyjemnie?
Jeszcze ciepła idealnie nadaje się do drożdżowych placuszków, naleśników, rogalików etc.


Super bonus! Z racji tego, że w kuchni trzeba postępować nie tylko z sercem ale i z rozumem. Czyli ma być smacznie i nic nie może się zmarnować:) Wykorzystaj herbaciano-jabłkowy wywar, ten który pozostał po odcedzeniu jabłuszek



Dodaj do niego wino w naszym przypadku było to różowe pół słodkie. 
Podawaj schłodzone! Idealne na każdy babski wieczór  i nie tylko! :)


Musimy przyznać przygotowując to wszystko naprawdę świetnie się bawiłyśmy!
Życzymy wszystkim takich aromatycznych i smakowitych irvingowych wspomnień!
Pozdrawiamy
m.w.k.!


Zgłaszamy ten przepis do konkursu 

Z herbatą Irving w roli głównej

3 komentarze:

  1. Macie świetne pomysły :) Nie przyszły by mi do głowy takie smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę oryginalnie! Przepis na dżem wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń