Sezon na jagody zagościł u nas na dobre:) Tym razem jagody w wydaniu pierogowym.
Przepis domowy, można by powiedzieć że pokoleniowy, sprawdzony wiele razy.
Składniki:
mąkaprzegotowana ciepła (ale nie gorąca!) woda
jagody
cukier
Proporcje składników tak naprawdę zależą od tego ile chcemy mieć pierogów. Można zrobić z 1kg mąki, 200g mąki etc. Użyjcie tyle ile chcecie, a do tego tyle wody żeby móc zagnieść ciasto, tak "na oko".
Przygotowanie:
1. Umyte jagody przesypujemy cukrem. Uwaga: nie mieszamy, żeby nie było brei tylko fajne całe jagódki :)
2. Do mąki dodajemy wodę i zagniatamy. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, wałkujemy i lepimy pierogi. Dodajemy tyle jagód żeby pierogi się zakleiły.
3. Wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Uwaga: po wypłynięciu szybko wyjmujemy, żeby się nie rozgotowały.
mniam! |
ja tej magicznej "machiny" nie mam, jestem tradycjonalistką i katuję paluchy ;)
OdpowiedzUsuńJa też tradycyjnie, chociaż taki przyrząd to niezła pomoc! Pierogi wyglądają świetnie, zresztą jagody doskonale się tu sprawdzają ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi każde! a najbardziej ruskie i te, z sezonowymi owocami. a jagody sa pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami i juz w tym roku robiłam. Wspaniałe tylko to klejenie....;)
OdpowiedzUsuńz foremką robi się je naprawdę szybko:) jedna stroną wycina, drugą skleja:) i robienie pierogów staje się przyjemnością:D
Usuńw połączeniu ze śmietaną i cukrem to moje ulubione danie ;) i pamiętam z dzieciństwa słowa babci "tylko się nie pobrudź sokiem!" :-)
OdpowiedzUsuńmniam, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńco to za urządzenie do lepienia pierogów? gdzie je można kupić?
OdpowiedzUsuńforemka do pierogów, można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi/domowymi, na allegro też są :)
Usuńile ja się w tym roku olepiłam pierogów z jagodami:D
OdpowiedzUsuńjakie sa najlepsze pierogi na swiecie? Z JAGODAMI WLASNIE !! :D <3
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione pierogi:)
OdpowiedzUsuńA czym wycinacie pierogi?? Ja zazwyczaj szklanką, ale mam za małą i mam potem tylko masę pracy z lepieniem...
OdpowiedzUsuń