wtorek, 13 listopada 2012

Szarlotka




Nie ma nic pyszniejszego niż połączenie kwaśnych jabłek i słodkiego, kruchego ciasta. Przedstawiamy Wam przepis, który rozchodzi się wśród naszych znajomych jak świeże bułeczki.

Składniki:
-30 dag mąki
-20 dag masła
-10 dag cukru
-2 lub 3 żółtka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-odrobina soli

-jabłka (kwaśne) ok 2 kg + cynamon

1) Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu. Doprawić cynamonem
2) Masło posiekać, dodać mąkę, żółtka, cukier, sól, proszek do pieczenia i całość rozrabiać aż do uzyskania jednolitej masy
3) 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na kilka minut
4) Resztą ciasta wyłożyć okrągłą blachę, pamiętając o uformowaniu ścianek
5) Na surowe ciasto nałożyć jabłka
6) Wyjąć z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzeć je na tarce przykrywając mus jabłkowy
7) Piec w ok 200 st. przez mniej więcej pół godz.





7 komentarzy:

  1. Jakie piękne ciasto, i ten kubeczek w tle... :) Biorę zestaw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie również ustawiam się w kolejkę po kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja piekę właśnie sobie własną co by już nie żerować na Twojej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę to ciasto od jakiego roku, według podanego przepisu i muszę powiedzieć, że za każdym razem wychodzi super. Robię różne kombinacje z owocami i zawsze wszystkim smakuje.
    Dziękuję za świetny przepis!
    Klaudia.

    OdpowiedzUsuń