indyk
przyprawa do mięsa (u mnie Deluxe z estragonem z lidla)
olej z pestek winogron
makaron świderki
puszka obranych pomidorów
kilka pomidorów suszonych
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
pół czerwonej papryki
marchewka
kilka liści świeżej bazyli
kilka listków oregano
sól, pieprz,
ser cheddar
oregano |
1.Indyka pokroić w paski wymieszać z ulubioną przyprawą/mieszanką ziół i oliwą, podsmażyć na patelni grillowej, następnie pokroić mięso na mniejsze kawałki, odstawić
2. W lekko osolonej wodzie gotować makaron 5-7 minut, następnie odcedzić
3. Na grillowej patelni podsmażyć pokrojone w paski : paprykę i marchewkę
4. Do rondelka włożyć pomidory z puszki, dodać sól, pieprz,czosnek, liście bazylii i oregano, pokrojone suszone pomidory, zagotować
5. Następnie do rondelka dodać grillowaną paprykę z marchewką, gotować max 2 minuty, całość zblendować (ale bez przesady:))
6. Wymieszać makaron z mięsem i sosem
7. Zetrzeć ser cheddar na dużych oczach
8. W naczyniu żaroodpornym (można posmarować masłem) nałożyć połowę makaronu posypać serem, na to znów warstwę makaronu i na wierzch ser
9. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez 15-20minut
Smacznego!
Wygląda przepysznie :) Makaronowe zapiekanki zawsze się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńJaka ogromna zapiekanka,mozna się wprosić ? :-)
OdpowiedzUsuńSmakowita! Uwielbiam zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńNie mialam pomidorow z puszki, wiec zrobilam z koncentratu, papryke zastapilam pieczarkami i tylko wierzchnia warstwe przykrylam serem. Wyszlo pyyyszne :)))
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda kusząco)
OdpowiedzUsuń