czwartek, 13 grudnia 2012

Karmelowe latte macchiato (bez ekspresu)

Kilka prób i się udało. Warstwowe latte. Karmelowe. Z miodem. Pyszne.

Składniki:
mleko
ulubiona kawa (u mnie rozpuszczalna)
syrop karmelowy
miód
dekoracja:
bita śmietana
gorzka czekolada

Przygotowanie: 
1. Do wysokiej szklanki wlewamy 1-2 łyżeczki miodu
2. Zagotować mleko a następnie je spienić
3. W innej (zwykłej) szklance zaparzyć kawę, dodać odrobinę syropu karmelowego i wymieszać.
4. Do wysokiej szklanki dodajemy spienione ciepłe mleko
5. Następnie delikatnie po ściance (albo po łyżeczce) wlewamy kawę. Jeśli zrobimy to dokładnie otrzymamy  3 warstwy (mleko, kawa, pianka).
6. Latte macchiato można posypać startą czekoladą albo dać na wierzch jeszcze bitą śmietanę i dopiero czekoladę :)



7 komentarzy:

  1. Aaa, to latte wygląda cudownie :) Syrop karmelowy, miód... Och, to musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam karmelowe latte:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kooocham Latte !!!! Każde !! :) Ok namówiona zostałam, idę robić latte :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na foto to ja widzę piankę ze spraya, a nie piankę ze spienionego mleka

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy tak dla ścisłości to na foto na górze jest nie pianka z mleka tylko bita śmietana.. patrz dobrze..

    OdpowiedzUsuń