czwartek, 21 marca 2013

Już rok! i...krem pomidorowy :)

W trzech smakach działa od roku! Jak ten czas szybko leci, tyle przepisów, tyle nowych smaków....
D Z I Ę K U J E M Y za wszystkie komentarze, za to że tu klikacie i czytacie ! Mamy nadzieję, że dalej będziemy się wzajemnie inspirować :)



Uwielbiam zupy kremy, zwłaszcza krem z pomidorów. Do tej pory zawsze jadłam zrobiony przez kogoś. Tym razem pokusiłam się o swoją wersję :) Tak wiec zamiast tortu - zupa. :)

Składniki
0,5 litra domowego rosołu/bulionu
1 duża cebula
oliwa
1 puszka pomidorów (mogą być ze skórką)
3 ząbki czosnku
1 duża marchew - starta na dużych oczach
1 łyżka suszonej bazylii
pół łyżki oregano i tymianku
sól, pieprz, czerwona papryka
groszek ptysiowy lub grzanki
tak wyglądała przed zblendowaniem

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie, dodać czosnek, a potem marchew.
2. Dodać pomidory, bazylię oregano i tymianek. Zalać bulionem i zagotować.
3. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
4. Podawać z groszkiem ptysiowym, można udekorować świeżą bazylią/lub posypać natką pietruszki



2 komentarze: