piątek, 25 maja 2012

muffinki żurawinki

Naszła mnie ochota na małe co nieco. Więc czemu by nie zrobić muffinek? - pomyślałam.
Dawno nie było ich w moim piekarniku, a przecież nie obraziliśmy się na siebie.. No może trochę obraziliśmy, bo znikały za szybko i nie mogłam się nimi nacieszyć. Ale cóż, taki ich urok, nie ma co fochów strzelać trzeba się cieszyć:)

Te muffinki mają cudowny cynamonowy aromat, są pulchne i pożywne:)

Składniki:
500g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 całe jajko
1 białko
100 ml skondensowanego mleka (najlepiej niesłodzonego)
2 łyżki oleju roślinnego
100 g cukru
100 g musu jabłkowego
50 g suszonych żurawin


Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C.
2. Przesiać mąkę do miski, wsypać cynamon i proszek do pieczenia. Po środku uformować zagłębienie.
3. W innym naczyniu połączyć jajko, białko, mleko, olej, cukier oraz mus jabłkowy. Wszystko wymieszać dokładnie.[ Ja posiadam mus jabłkowy robiony przez mamę, ale można go też kupić w większości sklepów. Dodałam do niego jeszcze odrobinę cynamonu. Uwielbiam jabłka z cynamonem!]
4. Uzyskaną masę dodać do mąki i szybko wymieszać, aby połączyć ze sobą składniki.
5. Delikatnie wmieszać żurawiny.
6. Nałożyć ciasto do foremek i piec ok. 20-25 min, aż wyrosną :)






Polecam!
Wszystkim życzę ciepłego i udanego weekendu!:)

2 komentarze:

  1. A ja myslałam, że żurawina to mięso z żurawia xD

    OdpowiedzUsuń
  2. delektowalem sie przez 5 dni!;D wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń