Składniki:
mąka ok.1kg
drożdże 50g
mleko (nie cały litr)
cukier
cukier wanilinowy
jajka (2-3 szt.)
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Podgrzej połowę mleka z 3 łyżeczkami cukru. Mleko ma być lekko ciepłe, nie może być gorące.
2. Rozkrusz drożdże do ciepłego mleka. Postaw w ciepłym miejscu.
3. Następnie podgrzej resztę mleka i dodaj 2 łyżki masła/margaryny. Przelej do miski.
4. Do miski z mlekiem i masłem dodaj jajka i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
5. Dodawaj powoli mąkę, cały czas mieszając.
6. Dodaj drożdże z mlekiem, wymieszaj i odstaw żeby ciasto urosło.
Można podawać z cukrem pudrem, owocami, konfiturą etc. :)
Smacznego!
Pychotka
OdpowiedzUsuńTak! racuchy to i mój smak z dzieciństwa, koniecznie grubo obsypane cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuńoj koniecznie!:)
UsuńZrobiłam zgodnie z przepisem i są wspaniałe !!! Podałam posmarowane serkiem DANIO waniliowym z truskawkami przekrojonymi na pół . Rewelacja !!! Polecam wszystkim taką delicję !!! Dzięki za świetny , prosty przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co:) cieszę się, że wypróbowałaś przepis:) Pozdrawiam!
Usuńja najbardziej lubie takie wielkie! najlepiej na cala patelnie;D
OdpowiedzUsuń