środa, 23 maja 2012

Ulubione racuchy :)

Nadeszła pora na kolejny smak dzieciństwa. Uwielbiam racuchy robione przez moją babcię, dziś starałam się im dorównać, przyznam wyszły całkiem nieźle:)


Składniki:
mąka ok.1kg
drożdże 50g
mleko (nie cały litr)
cukier
cukier wanilinowy
jajka (2-3 szt.)
2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Podgrzej połowę mleka z 3 łyżeczkami cukru. Mleko ma być lekko ciepłe, nie może być gorące.
2. Rozkrusz drożdże do ciepłego mleka. Postaw w ciepłym miejscu.


3. Następnie podgrzej resztę mleka i dodaj 2 łyżki masła/margaryny. Przelej do miski.
4. Do miski z mlekiem i masłem dodaj jajka i cukier wanilinowy. Wymieszaj.


5. Dodawaj powoli mąkę, cały czas mieszając.


6. Dodaj drożdże z mlekiem, wymieszaj i odstaw żeby ciasto urosło.
7. Gdy ciasto wyrośnie,racuszki smażymy na patelni z dwóch stron.


Można podawać z cukrem pudrem, owocami, konfiturą etc. :)



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Tak! racuchy to i mój smak z dzieciństwa, koniecznie grubo obsypane cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam zgodnie z przepisem i są wspaniałe !!! Podałam posmarowane serkiem DANIO waniliowym z truskawkami przekrojonymi na pół . Rewelacja !!! Polecam wszystkim taką delicję !!! Dzięki za świetny , prosty przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co:) cieszę się, że wypróbowałaś przepis:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. ja najbardziej lubie takie wielkie! najlepiej na cala patelnie;D

    OdpowiedzUsuń