czwartek, 15 listopada 2012

Sałatka mistrzów.

Był to bardzo smaczny i sycący obiad.
Ja zajęłam się sałatą, on - mięsem. 
Wyszło idealnie. 

Składniki:
pierś z kurczaka
oliwa z oliwek 
przyprawy: bazylia, oregano, chilli, pieprz ziołowy, kamis grill klasyczny i pikantny
mix sałat
mała twarda gruszka
kawałek czerwonej papryki
rzodkiewka
kilka suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
świeży mielony pieprz
ser żółty wędzony
parmezan
sos vinaigrette 


Przygotowanie:
1. Umyć i pokroić kurczaka. W misce zmieszać przyprawy z 2-3 łyżkami oliwy, wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać. (Można odstawić na godzinę ale niekoniecznie)
2. Smażyć na patelni grillowej z obu stron.




3. Mieszanki sałat skropić sokiem z cytryny i dodać do niej: pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę i gruszkę, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe a także drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem, polać vinaigrette'em i  wymieszać.
4. Zetrzeć wędzony ser żółty i parmezan na dużych oczach.
5. N talerzach układać: najpierw sałata, potem posypać dwoma rodzajami sera i na wierzch ułożyć kurczaka.



W tej sałatce smaki się mistrzowsko uzupełniają, znajdziemy w nuty słodkie, kwaśne i pikantne.
Jestem pewna że nie raz wrócę do tego spontanicznego, mistrzowskiego przepisu.
Polecam!

3 komentarze:

  1. Pychota :) Smażony kurczak z warzywami to składniki moich ulubionych sałatek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. :) Lubię kurczaka w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń