piątek, 30 marca 2012

Wielkanocne mazurki:)


Zbliżają się święta, chcemy się podzielić z Wami przepisem na mleczne mazurki. Dałyśmy się ponieść fantazji, stąd te kolory. Nasze wypieki nie zachowały tradycyjnej kremowej barwy ale smak się nie zmienił i to jest najważniejsze:) Wybrałyśmy kruchy spód z mniejszą ilością cukru, bo polewa sama w sobie jest bardzo słodka. 
Mamy w zanadrzu jeszcze kilka smaków, które niebawem Wam udostępnimy! Jesteśmy ciekawe jakie mazurki lubicie najbardziej, dzielcie się swoimi przepisami :)


Kruche ciasto "3-2-1" (porcja na 2 mazurki)
30dkg mąki = 2 szklanki
20 dkg masła
10 dkg cukru  (lub mniej)
3 żółtka jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

mutant! :P



Przygotowanie:
1. Posiekać drobno masło, dodać żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, sól
2. Wszystko wymieszać a następnie ręcznie wyrabiać ciasto
3. Gdy już będzie gotowe ułożyć w formie cienką warstwę ,ulepić ścianki  (uważamy żeby nie było dziur, całe ciasto musi być dokładnie zlepione)
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st.C na ok.10 min. aż się zarumieni

spód po upieczeniu


Polewa (porcja na 1 mazurek)
2,5 szklanki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 kostki masła
zapach arakowy
mieszanka studencka


Przygotowanie:
1. We wrzącej wodzie rozpuścić cukier i masło, dodać mleko.
2. Po roztopieniu dodać bakalie oraz kilka kropel aromatu arakowego. Cały czas mieszać.
3. Jeszcze gorącą masę wyłożyć na spód z ciasta zanim zastygnie.
4.* Po dodaniu wszystkich składników można dosypać/dolać odrobinę barwnika spożywczego aby nadać mazurkowi wyjątkowy kolor:)
5. Udekorować według gustu.



piątek, 23 marca 2012

Bene penne z cukinią i bakłażanem:)


Wszystkie drogi prowadzą do kuchni, zwłaszcza kiedy kucharzem jest nasz głód:)
Dziś zaserwował nam makaron z cukinią i bakłażanem, w bardzo wyrafinowanej formie. 
Danie przygotowałyśmy szybko i obyło się bez większych zabiegów kulinarnych.


Kilka słów o zaletach naszych głównych składników - bakłażan zawiera dużo soli mineralnych, żelaza, wapnia, błonnika oraz fosforu; -cukinia natomiast jest bogata w beta-karoten, magnez i potas. Przyrządzone na małej ilości tłuszczu są mało kaloryczne! :)

 Składniki:
1 cienko pokrojona cukinia
1 mały pokrojony w plastry bakłażan
400 g makaronu penne/rurki (pełnoziarnistego)
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
garść liści rukoli
50 g sera żółtego np.starty parmezan
pół papryki
ziarna słonecznika






Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię grillową z oliwą, smaż bakłażana, cukinię i paprykę po ok.2min. z każdej strony, by nabrały złotego koloru.
2. Po usmażeniu przełóż warzywa do miski i dołóż do nich pomidory.
3. Ugotuj makaron al dente. Dobrze go odcedź i jeszcze ciepły wrzuć do miski z warzywami.
4. Szybko posyp serem żółtym aby się ładnie roztopił na makaronie:) oraz dodaj liście rukoli, dobrze wymieszaj,udekoruj ziarnami słonecznika i natychmiast podawaj! :)


Jeśli chcesz urozmaicić to danie możesz zamiast pomidorków dodać oliwki, a dodatkowo podsmażone plasterki salami lub szynki parmeńskiej.

Smacznego!

wtorek, 20 marca 2012

Dobry początek:)

„I wiosna by tak nie smakowała gdyby przedtem zimy nie było” - przysłowie ludowe
Pierwszy dzień wiosny w tym roku wyjątkowo 20 marca. Trochę to dziwne, ale cóż – Wikipedia nie kłamie:> Marzannę będziemy mogli utopić 21 marca dopiero w 2101r!

Wraz z tą ciepłą porą roku, rusza nasz blog. :) Nasze pierwsze danie wyszło przypadkowo, nie do końca zgodnie z planem. Zaczęło się od parku i wiewiórki, miały być orzechy,ale nie było pomysłu,więc skończyło się na łososiu i sezamie.!

Kolorowe tartaletki z łososiem
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
łosoś 100g
1/2 zielonej papryki
pomidorki koktajlowe ok.6sztuk
1/3 serka capresi
oliwa z oliwek
odrobina sera żółtego do posypania
odrobina masła do wysmarowania formy
sezam
pieprz

Przygotowanie:

1. Z ciasta francuskiego powycinać koła lub kwadraty i zrobić dziurki widelcem, poukładać w wysmarowanej masłem formie
2. Pokroić paprykę na małe kawałki i pomidorki na ćwiartki
3. Biały serek capresi rozgnieść widelcem z 2-3 łyżeczkami oliwy i pieprzem

4. Ser żółty zetrzeć na dużych oczach
5. Łososia pokroić w paseczki
6. Na kawałki ciasta francuskiego układać po kolei: biały serek, łososia, paprykę, pomidorka, posypać żółtym serem ,a na wierzch posypać sezamem. Jeżeli wybieramy opcję z kwadracikami to składamy je w kopertki, sklejając dokładnie przy pomocy kropelek wody. 
7. Piec w nagrzanym piekarniku do temp.180ºC ok.15-20 min, aż ciasto się zarumieni.

Smaczne i zdrowe! Mamy zamiar doczekać wiosny w 2101r, a co!

gotowe do zjedzenia:)
Pozdrawiamy K, M, W! :)