piątek, 23 marca 2012

Bene penne z cukinią i bakłażanem:)


Wszystkie drogi prowadzą do kuchni, zwłaszcza kiedy kucharzem jest nasz głód:)
Dziś zaserwował nam makaron z cukinią i bakłażanem, w bardzo wyrafinowanej formie. 
Danie przygotowałyśmy szybko i obyło się bez większych zabiegów kulinarnych.


Kilka słów o zaletach naszych głównych składników - bakłażan zawiera dużo soli mineralnych, żelaza, wapnia, błonnika oraz fosforu; -cukinia natomiast jest bogata w beta-karoten, magnez i potas. Przyrządzone na małej ilości tłuszczu są mało kaloryczne! :)

 Składniki:
1 cienko pokrojona cukinia
1 mały pokrojony w plastry bakłażan
400 g makaronu penne/rurki (pełnoziarnistego)
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
garść liści rukoli
50 g sera żółtego np.starty parmezan
pół papryki
ziarna słonecznika






Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię grillową z oliwą, smaż bakłażana, cukinię i paprykę po ok.2min. z każdej strony, by nabrały złotego koloru.
2. Po usmażeniu przełóż warzywa do miski i dołóż do nich pomidory.
3. Ugotuj makaron al dente. Dobrze go odcedź i jeszcze ciepły wrzuć do miski z warzywami.
4. Szybko posyp serem żółtym aby się ładnie roztopił na makaronie:) oraz dodaj liście rukoli, dobrze wymieszaj,udekoruj ziarnami słonecznika i natychmiast podawaj! :)


Jeśli chcesz urozmaicić to danie możesz zamiast pomidorków dodać oliwki, a dodatkowo podsmażone plasterki salami lub szynki parmeńskiej.

Smacznego!

1 komentarz: