„I wiosna by tak nie smakowała gdyby przedtem zimy nie było” - przysłowie ludowe
Pierwszy dzień wiosny w tym roku wyjątkowo 20 marca. Trochę to dziwne, ale cóż – Wikipedia nie kłamie:> Marzannę będziemy mogli utopić 21 marca dopiero w 2101r!
Wraz z tą ciepłą porą roku, rusza nasz blog. :) Nasze pierwsze danie wyszło przypadkowo, nie do końca zgodnie z planem. Zaczęło się od parku i wiewiórki, miały być orzechy,ale nie było pomysłu,więc skończyło się na łososiu i sezamie.!
Kolorowe tartaletki z łososiem
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
łosoś 100g
1/2 zielonej papryki
pomidorki koktajlowe ok.6sztuk
1/3 serka capresi
oliwa z oliwek
odrobina sera żółtego do posypania
odrobina masła do wysmarowania formy
sezam
pieprz
Przygotowanie:
1. Z ciasta francuskiego powycinać koła lub kwadraty i zrobić dziurki widelcem, poukładać w wysmarowanej masłem formie
2. Pokroić paprykę na małe kawałki i pomidorki na ćwiartki
3. Biały serek capresi rozgnieść widelcem z 2-3 łyżeczkami oliwy i pieprzem
4. Ser żółty zetrzeć na dużych oczach
5. Łososia pokroić w paseczki
6. Na kawałki ciasta francuskiego układać po kolei: biały serek, łososia, paprykę, pomidorka, posypać żółtym serem ,a na wierzch posypać sezamem. Jeżeli wybieramy opcję z kwadracikami to składamy je w kopertki, sklejając dokładnie przy pomocy kropelek wody.
7. Piec w nagrzanym piekarniku do temp.180ºC ok.15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
Smaczne i zdrowe! Mamy zamiar doczekać wiosny w 2101r, a co!
gotowe do zjedzenia:) |
Pozdrawiamy K, M, W! :)
ciekawe danie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń