środa, 11 kwietnia 2012

Czosnkowe grzanki

Witamy po Świętach :) Każdy pewnie się objadł żurków, jajek, mazurków i bab. Dlatego dziś dla odmiany coś innego. Nie będzie to danie główne, ani deser, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu grzaneczki, które nadają się praktycznie do wszystkiego! 


Czosnkowe grzanki z bagietki (ok.8 sztuk)
składniki można łączyć w różnych proporcjach w zależności od upodobań
  • pół bagietki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki masła
  • przyprawa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz
  • dodatkowo żółty ser
Przygotowanie
1. Kroimy bagietkę na skośne kromki


2. Mieszamy masło z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami


3. Smarujemy kromeczki, (wielbiciele sera mogą go położyć na grzanki:)


4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200st.C, na ok 5-8 min.


i gotowe! Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Jest to świetny dodatek do zup/kremów, sałatek, lub jako przystawka:)

P.S. dziękujemy wszystkim odwiedzającym i komentującym
:)

8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie grzanki;)i z chęcią spróbuję waszego przepisu.W ogóle bardzo ciekawy i dobrze zorganizowany blog.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie grzanki;)i z chęcią spróbuję waszego przepisu.W ogóle bardzo ciekawy i dobrze zorganizowany blog.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię zupy podawane z takimi grzankami. Fajna sprawa z tą pomidorową przyprawą. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń