wtorek, 3 kwietnia 2012

Rzeżucha dobra dla brzucha

Już za kilka dni Wielkanoc, więc warto pomyśleć o rzeżusze:) Roślina ta jest bardzo łatwa w uprawie i jeszcze zdąży wyrosnąć do Świąt.



1.Należy wysiać nasionka np.na wacie lub ligninie i codziennie podlewać. 
2.Rzeżucha musi stać w jasnym i ciepłym miejscu.
3.Kiełkuje już po 2-3 dniach.

kiełkująca rzeżucha

Roślina ta ma bardzo wyrazisty smak, doskonale nadaje się nie tylko do kanapek, ale też do sałatek, surówek, sosów oraz zup. Oprócz tego może być dekoracją na stole Wielkanocnym:)

Podobno w starożytnej Europie używano rzeżuchy do celów leczniczych i poprawiania urody (np.skóry, włosów). Także rzeżucha dobra nie tylko dla brzucha, ale także dla urody :)

6 komentarzy:

  1. przepięknie wam wyrosła ! :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ładnie wyrosła. Moja coś nie chce wykiełkować, a posadziłam już 5 dni temu...Buuu...

    OdpowiedzUsuń