sobota, 12 maja 2012

Najlepszy sernik!

Nie jestem obiektywna - gdyż ten sernik robi moja mama, ale muszę przyznać, że każdy kto choć raz go spróbuje jest zachwycony jego delikatnością, puszystością i smakiem :)
Jak dla mnie ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków ani bakalii ani czekoladowej polewy. 
Sam w sobie jest idealny. Z tym prostym przepisem - Tobie też się upiecze:)


Składniki: (na dużą blachę*)
20 jajek
2 kg sera białego mielonego (najlepiej Garwoliński)
1 kostka masła (miękka, nie rozpuszczona)
0,8 kg cukru pudru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duży zapach cytrynowy (lub 2 małe)


Przygotowanie:
1. Do miski przełóż ser
2. Oddziel białko od żółtek. 
3. Z białek ubij pianę a żółtka dodaj do sera.
4. Do sera i żółtek dodaj pozostałe składniki: masło, cukier, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy a także ubitą pianę i miksuj.
5. Piecz ok. 80 min w temperaturze 180-200 st. C. (do momentu aż patyczek będzie suchy)

*jeśli pieczesz w małej blaszce to wszystkich składników użyj połowę mniej, i piecz 40 min.


Wypieczone:)

5 komentarzy:

  1. Bo to jest prawdziwy sernik z mnóstwem jaj i z prawdziwym serem, a nie wiaderkowym niewiadomoczym! Moja mama robi podobny :) Pozdrawiam! Klucha

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sernik, to jest SERNIK!!! Pozdrowienia dla Mamy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogolnie bardzo dobry ale dla nas stanowczo za slodki.

    OdpowiedzUsuń