czwartek, 28 czerwca 2012

Najlepsze gofry! (bez jajek)

Częstujemy Was latem, czyli pysznymi chrupiącymi goframi. :)





Składniki:
100g masła
0,5 szklanki cukru pudru*
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia


*można pominąć ten składnik, jeśli ograniczamy cukier lub nasze nadzienie będzie bardzo słodkie i nie chcemy przesadzić :)













 
Przygotowanie:
1. Rozpuścić masło w rondelku i pozostawić do wystygnięcia.
2. Zmiksować wodę, mleko, cukier, mąkę i proszek do pieczenia na gładkie, płynne ciasto.
3. Rozgrzać gofrownicę. (jeśli jest teflonowa nie musimy jej natłuszczać)
4. Piec gofry, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Gotowe! Możesz je podawać z lodami lub/i owocami. My polałyśmy je jeszcze gorzką czekoladą (rozpuszczoną najpierw w kąpieli wodnej). Są pyszne! W sam raz by cieszyć się słońcem i latem :)


już zjedzone :(





Na koniec deseru...deser: bo czy jest coś słodszego od takiej małej, włochatej, jeszcze ślepej i cieplutkiej kuleczki?





Macie pomysł jak nazwać tą 1,5 tyg. sunię? :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry:) A piesek cudowny! Taki mały słodziak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gofry w każdej postaci :) a imię... hmm... Lukrecja :D śliczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcie nr 4 - wymiękam... Zdjęcia psiaka - wymiękam jeszcze bardziej (!)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm gofry, uwielabiam! a sunia jest przeurocza <3 mi się podoba imię Lara, Nelli :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne gofry, chyba wyczaruję sobie jutro podobne na śniadanie:-).
    Ale kochane psiaki! Zakochałam się w tym maleństwie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczny piesek . ; **

    OdpowiedzUsuń