Stwierdziłam, że z produktów, które mam w domu uda się coś wykombinować. Nie pomyliłam się.
Brakowało tylko gotowego ciasta francuskiego. Niezbędnego elementu tego dania. Tak więc szybko pobiegłam do sklepu, a następnie zabrałam się do przyrządzania :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia (u mnie suszona)
puszka tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
kawałek sera żółtego
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek poddusić cebulę.
2. Umyć i pokroić pomidory - również w kostkę. Wrzucić do cebuli.
3. Dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz i bazylię.
4. Gdy pomidory i cebulka będą miękkie, zdjąć z ognia, odlać większą część pitosu i blendować aż uzyskamy gęsty sos pomidorowy.
5. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty/prostokąty.
6. Odsączyć kukurydzę, tuńczyka, ser zetrzeć na dużych oczach
7. Na ciasto francuskie układać: sos pomidorowy, rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, a na koniec posypać serem. Na wierzch można położyć jeszcze jeden płat ciasta francuskiego (i ewentualnie posmarować rozbitym jajkiem)
8. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
9. Jeść prosto po wyjęciu z piekarnika:)
wersja z dodatkowym ciastem na górze |
wersja bez ciasta, płaska ale również smaczna:) |
Obie wersje (choć ta z dodatkowym ciastem wygląda bardziej okazale) są przepyszne!
Ale super to wygląda:)
OdpowiedzUsuńja dzisiaj robię podobne!uwielbiam takie a'la pizzerinki ;)
OdpowiedzUsuńProste i fajne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie, proste, szybkie i smaczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie :) Na słono,słodko, pod każdą postacią ;D
OdpowiedzUsuńA ten przepis na pewno wypróbuję :)