środa, 6 czerwca 2012

Tuńczyk z kukurydzą na francuskim


Ochota na ciasto francuskie przyszła niespodziewanie. Jak zawsze zresztą.
Stwierdziłam, że z produktów, które mam w domu uda się coś wykombinować. Nie pomyliłam się.
Brakowało tylko gotowego ciasta francuskiego. Niezbędnego elementu tego dania. Tak więc szybko pobiegłam do sklepu, a następnie zabrałam się do przyrządzania :)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia (u mnie suszona)
puszka tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
kawałek sera żółtego


Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek poddusić cebulę.
2. Umyć i pokroić pomidory - również w kostkę. Wrzucić do cebuli.
3. Dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz i bazylię.


4. Gdy pomidory i cebulka będą miękkie, zdjąć z ognia, odlać większą część pitosu i blendować aż uzyskamy gęsty sos pomidorowy.
5. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty/prostokąty.
6. Odsączyć kukurydzę, tuńczyka, ser zetrzeć na dużych oczach
7. Na ciasto francuskie układać: sos pomidorowy, rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, a na koniec posypać serem. Na wierzch można położyć jeszcze jeden płat ciasta francuskiego (i ewentualnie posmarować rozbitym jajkiem)


8. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
9. Jeść prosto po wyjęciu z piekarnika:)

wersja z dodatkowym ciastem na górze

wersja bez ciasta, płaska ale również smaczna:)

Obie wersje (choć ta z dodatkowym ciastem wygląda bardziej okazale) są przepyszne!
Jeśli lubicie ciasto francuskie, a szukacie innych inspiracji możecie znaleźć je TU a także TU!

5 komentarzy:

  1. ja dzisiaj robię podobne!uwielbiam takie a'la pizzerinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie, proste, szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto francuskie :) Na słono,słodko, pod każdą postacią ;D
    A ten przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń