piątek, 28 września 2012

Moja mała pomocnica i aromatyczna tarta z gruszkami

Przedstawiam Wam moje małe szczęście - Fifkę :)
Od kilku tygodni mam małą pomocnicę w kuchni, bacznie mi się przygląda gdy robię coś do jedzenia. :)
Jest małym głodomorem i je chyba wszystko od suchej karmy poczynając, przez jakieś mięso, sery białe i żółte, kończąc na warzywach i owocach. Gruszki to chyba jej ulubione owoce, nie da się z nimi przejść obok niej nie dając jej choćby kawałeczka. Także na zakupach trzeba było pamiętać o jednej gruszce więcej:) Natomiast przy pieczeniu tarty a zwłaszcza przy jej wyjmowaniu musiałam pilnować, żeby Fifka nie sparzyła noska, którego wciska w przeróżne miejsca i zakamarki. Takie małe a takie ciekawskie :)

Tarta z gruszkami :)
Składniki:
spód:
320g mąki
150g margaryny
2 łyżki cukru
żółtko
nadzienie:
4 gruszki
200ml wody
50g cukru
100g orzechów włoskich
200g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
3 białka + szczypta soli


Przygotowanie:
1. Wymieszać mąkę z cukrem i posiekaną margaryną. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min.
2. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C
3. Obrać i oczyścić z gniazd gruszki, pokroić w kostkę i podgotować w wodzie z cukrem przez ok.5min. Pozostawić do ostygnięcia, odsączyć
4. Zmielić orzechy włoskie i wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i kardamonem. 
5. Ubić pianę z białek i z szczyptą soli, ostrożnie połącz pianę z masą orzechową
6. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztą wylepić tortownicę/blachę do tart (średnica ok.24cm) 
7. Na spodzie ułożyć najpierw gruszki a potem nadzienie orzechowe
8. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1cm, następnie rozłożyć na wierzchu tarty tworząc ukośną kratkę
9. Piec tartę na dolnym poziomie piekarnika przez ok.30-40 min, pozostawić do przestygnięcia w formie





Polecam! 

6 komentarzy:

  1. Taka pomocnica to prawdziwy skarb :) Urocza psina. Nic dziwnego, że z takim duchowym wsparciem wychodzą tak apetyczne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna tarta! ale z taka pomocnica nie mogla wyjsc inna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta jest piękna, a Fifka przesłodka :) Moja psica owoców nie jada, za to z uwielbieniem pije mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny ten kundelek. tez bym chciała takiego:)

    OdpowiedzUsuń