sobota, 8 września 2012

Placuszki z jabłkami


Te malutkie placuszki z jabłkami powstają dzięki pysznym jabłkom (najlepiej kwaśnym)
i zwykłemu ciastu na naleśniki. Ich prostota jest źródłem sukcesu :)


Składniki:
1 l mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
0,5 kg mąki
szczypta soli
odrobina zimnej wody
olej (na patelnie)
+kilka kwaskowych jabłek 

Przygotowanie:
1. Obieramy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki
1. Ucieramy jajka z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodajemy mleko.
2. Dosypujemy powoli mąkę (żeby zagęścić) cały czasz mieszając
3. a. Mieszamy (miksujemy) do uzyskania jednolitego ciasta - bez grudek
    b. Gdy ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę wody i mieszamy:)
4. Do ciasta dodajemy nasze plasterki jabłka 
5. Smażymy placuszki na patelni po obu stronach
4. W między czasie nagrzewamy patelnie, nalewamy ciasto łyżką wazową  i smażymy z dwóch stron.

Można je posypać cukrem pudrem ale jak dla mnie są wystarczająco słodkie
Idealne na kolacje, do mleka lub kakao.

3 komentarze:

  1. Tradycyjne placki, tradycyjnie pyszne. :) Oj tak, do kakao czy mleka... Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam zwyczajnych placuchów z jabłkami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jest to, co ja bardzo lubię :)))

    OdpowiedzUsuń