niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto z dyni

Dyni ciąg dalszy...
Tym razem w postaci ciasta
Zapraszam
:)

Składniki:
2 szklanki puree z dyni
jogurt naturalny
200 g masła/margaryny
250g maki
200g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 pomarańcz
3 jajka

Przygotowanie:
1. Przygotuj puree z dyni ->klik<- do gotowego i ostudzonego puree dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozpuść masło, dodaj cukier i lekko ostudzone dodaj do dyniowego puree.
3. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok i skórkę dodaj do dyni.
4. Do puree wbij 3 żółtka
5. Białka (z odrpobiną soli) ubij na sztywną pianę
6. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo połącz  ją z dyniowym puree, dokładnie wymieszaj.
7. Ciasto wlewamy do blachy (może być tortownica) pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180st. C przez 50 minut


Ciasto jest pyszne!

6 komentarzy:

  1. Ale kusisz... :) Ciasto wygląda na wilgotne, słodkie i kremowe - zasmakowałoby mi na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowe ciasta pyszne są :) Wasze wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile jogurtu?? białka dodać na końcu czy przed mąką?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, świetne. Wszyscy się zachwycali.

    OdpowiedzUsuń
  5. ile jogurtu, ile dokładnie puree?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i mam zamiar je zrobić. Tylko też chciałabym wiedzieć ile ma być jogurtu?

    OdpowiedzUsuń