wtorek, 11 grudnia 2012

Crumble z jabłkami i śliwkami


Owoce pod kruszonką mmm nie ma chyba nic lepszego. Idealny deser na ciepło.
Do przygotowania crumble wykorzystałam przepis z "Kuchni szeroko otwartej". Polecam!

Składniki:
1-2 jabłka
kilka śliwek
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
odrobina mąki
kruszonka:
6 łyżek mąki
3-4 łyżki masła
3-4 łyżki cukru z wanilią


Przygotowanie:
1. Jabłka i śliwki pokroić w cieniutkie plastry, podsmażyć na maśle. Zasypać cukrem i wymieszać.
2. Owoce przełożyć do kokilek i zasypać cynamonem i odrobiną maki
3. Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch owoców.
4. Crumble piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 30-40 minut.
5. Po wyjęciu można oprószyć cukrem pudrem.





11 komentarzy: