środa, 5 grudnia 2012

Suflet bananowy

Od niedawna jestem posiadaczką kokilek, na pierwszy raz postanowiłam zrobić suflet bananowy. Następnym razem pewnie będzie czekoladowy:) Wykorzystałam przepis z Poezji Smaku . Polecam!


Składniki:
2 jajka
1 duży dojrzały banan
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru (u mnie z wanilią)
masło i cukier do kokilek
kilka kostek gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekaranik na 190st.C góra-dół
2. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem
3. Oddzielamy białka od żółtek
4. Do żółtek dodajemy: cukier, cynamon, pokrojonego banana i miksujemy
5. Białka wstawiamy na chwile do lodówki (będą się szybciej ubijać), potem dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno
6. Do zblendowanych żółtek dodajemy 1/3 bitej piany i delikatnie mieszamy, czynność powtarzamy jeszcze dwa razy
7. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i delikatnie dodajemy do masy
8. Masę przekładamy do kokilek i wstawiamy szybko do piekaranika na 20 minut (nie otwieramy go w tzw.między czasie żeby nasze suflety nie opadły)
9. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika



12 komentarzy:

  1. O matko, cudo, cuuudo! Muszę zrobić kiedyś ten suflet, tak pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za sufletami ale ten robi wrażenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Sufletówki z lidla? ;) Też się w nie zaopatrzyłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze sufletu na słodko - mogę się wprosić?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wypasiony! Koniecznie do zrobienia, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny! Ja też mam te kokilki :) Zakochałam się od pierwszego wejrzenia :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyrósł!! Gratuluję, nice job !! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam sufletów ale spróbuje

    OdpowiedzUsuń