sobota, 1 grudnia 2012

Tarta z białą czekoladą i granatem

Już grudzień! Zaraz święta, zaraz te wszystkie świąteczne pyszności. Zaraz koniec roku, zaraz szampan i sylwester, zaraz Nowy Rok. Jej jak ten czas szybko leci, przecież przed chwilą był październik.

A tymczasem:
Mega słodki deser. Przepyszna tarta. 
Nic więcej nie będę pisać:)
Sami spróbujcie.

Składniki:
ciasto:
żółtko
200g mąki
125g margaryny
łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
krem:
2 tabliczki białej czekolady 
śmietanka 30% 
+ duży owoc granatu



Przygotowanie:
ciasto
1. Roztopić masło i zostawić do przestygnięcia
2. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym
3. Dodać mąkę, sól, i masło. Wyrobić ciasto.
4. Wyłożyć formę do tary ciastem i piec 150st.C przez ok.20 minut

krem
1.Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia
2. Śmietankę ubijamy na sztywno (u mnie Zott - idealna do ubijania)
3. Łączymy ubitą śmietankę z czekoladą


Gdy spód tarty wystygnie smarujemy równomiernie kremem i obsypujemy ziarnkami granatu.
Wstawiamy do lodówki na ok.2-3 godziny aż krem się zetnie  



chcesz kawałek? :)

9 komentarzy:

  1. Słodko i pysznie! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za dwa łakomczuchy, a a ja trzeci hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krem z białą czekoladą. Świetnie zastyga i bardzo dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę Wam tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie przystrojona w te czerwone kuleczki :)
    A czas leci niesamowicie szybko, fakt. Szczególnie ostatni rok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie. Ile tej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń