sobota, 22 grudnia 2012

Ulubione pierogi z kapustą i grzybami.


Wigilia kojarzy mi się przede wszystkim z tymi pierogami! Uwielbiam je zarówno od razu ugotowane jak i potem podsmażane na patelni.

Składniki: 
trudno podać proporcje, wszystko zależy od tego ile pierogów chcecie zrobić i czy chcecie dużo grzybów, cebuli etc.
farsz:
kiszona kapusta
grzyby
kilka cebul
sól
pieprz

ciasto:
mąka i ciepła woda (przegotowana, ale nie gorąca!)


Przygotowanie:
1. Kapustę gotujemy dopóki nie będzie miękka
2. To samo robimy z grzybami, gotujemy je całe z odrobiną soli aż nie zmiękną
3. Gdy kapustę i grzyby mamy gotowe, odcedzamy i czekamy aż chwile przestygną
4. Kapustę siekamy, a grzyby możemy zmielić w maszynce
5. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, należy ją zeszklić.
6. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
7. Zagniatamy ciasto z mąki i ciepłej wody, kroimy na kawałki, wałkujemy i lepimy pierogi. Ja używam maszynki do pierogów więc idzie to łatwo, szybko i przyjemnie. :)






2 komentarze: