poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kluski śląskie


Kluski śląskie pierwszy raz w życiu robiłam na zimowisku w górach, jak może miałam z 9 lat.
Panie kucharki potrzebowały kilka chętnych osób do pomocy. I choć moje robienie klusek polegało wtedy tylko na robieniu kuleczek z palcem w środku to i tak byłam dumna z moich kulinarnych odkryć.
Poniższy przepis na kluski śląskie pochodzi od mojej mamy, i to właśnie ona nauczyła mnie tym razem naprawdę robić kluski śląskie.


Składniki:
ziemniaki
sól
mąka ziemniaczana
1-2 jajka


Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
2. Przecisnąć przez praskę/wyciskarkę etc.
3. Ziemniaki ugnieść w misce, na płasko
4. Podzielić na cztery części, 1/4 wyjąć i odłożyć na reszcie ziemniaków, puste miejsce wypełnić po brzegi mąką ziemniaczaną, wbić jajka i całość zagnieść.
5. Lepić kulki, w środek wbić palec.
6. Kluski gotować w osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch.


Podawać np. z mięsnym sosem i surówką

11 komentarzy:

  1. o jak się składa, że jutro robię :P
    uwielbiam! <3
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglądają ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :)Śliczne dołki. Ciekawa jestem, czym robione?
    Nie widać śladu po paznokciach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo rzadko je jadam, bo zawsze jakoś wypierały je u mnie pierogi albo kopytka. Kiedyś dobrze byłoby odtworzyć sobie ich smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. w moich kluskach dziurkę robi 2.5 letni synek,jest malutka jak jego paluszek więc do środka wchodzi mniej sosu,nie mniej jednak i tak jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda, że u mnie w domu właściwie się takich nie robi. może sama spróbuję? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam, a bardzo bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaki mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. śląskie.. jaki pyszny klasyk!

    OdpowiedzUsuń