poniedziałek, 18 lutego 2013

Tagliatelle z sosem mięsno-warzywnym

Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.

Składniki:
1 szklanka bulionu
1 puszka pomidorów
marchewka
pół pietruszki
pół małego selera
200g mięsa mielonego
pół papryki
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietanki 30%
bazylia, oregano, majeranek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
makaron (u mnie tagliatelle z chili)
parmezan, ser żółty


Przygotowanie:
1. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pieprz i sól
2. Cebulę posiekać w plastry i zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek a następnie mięso. Chwilę razem podsmażyć, dodać koncentrat.
3. W garnku podgrzewać bulion, dodać starte na dużych oczach warzywa(marchewka, seler, pietruszka) oraz pokrojoną w kostki paprykę. Dodać pomidory. Zagotować. Całość zblendować ale nie na gładką masę. Przyprawić, dodać mięso z cebulą i śmietankę.  Wszystko razem gotować kilka minut.
4. Ugotować makaron, zetrzeć ser (u mnie dwa rodzaje)
5. Podawać makaron polany sosem i posypany serami i doprawionym świeżym pieprzem


4 komentarze:

  1. oj, na sam widok w brzuchu burczy! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania <3 Tagliatelle, pyszny sos i ser na wierzchu, a przy obiedzie niczego więcej do szczęścia mi nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony pod każda postacią :)

    OdpowiedzUsuń