piątek, 30 marca 2012

Wielkanocne mazurki:)


Zbliżają się święta, chcemy się podzielić z Wami przepisem na mleczne mazurki. Dałyśmy się ponieść fantazji, stąd te kolory. Nasze wypieki nie zachowały tradycyjnej kremowej barwy ale smak się nie zmienił i to jest najważniejsze:) Wybrałyśmy kruchy spód z mniejszą ilością cukru, bo polewa sama w sobie jest bardzo słodka. 
Mamy w zanadrzu jeszcze kilka smaków, które niebawem Wam udostępnimy! Jesteśmy ciekawe jakie mazurki lubicie najbardziej, dzielcie się swoimi przepisami :)


Kruche ciasto "3-2-1" (porcja na 2 mazurki)
30dkg mąki = 2 szklanki
20 dkg masła
10 dkg cukru  (lub mniej)
3 żółtka jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

mutant! :P



Przygotowanie:
1. Posiekać drobno masło, dodać żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, sól
2. Wszystko wymieszać a następnie ręcznie wyrabiać ciasto
3. Gdy już będzie gotowe ułożyć w formie cienką warstwę ,ulepić ścianki  (uważamy żeby nie było dziur, całe ciasto musi być dokładnie zlepione)
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st.C na ok.10 min. aż się zarumieni

spód po upieczeniu


Polewa (porcja na 1 mazurek)
2,5 szklanki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 kostki masła
zapach arakowy
mieszanka studencka


Przygotowanie:
1. We wrzącej wodzie rozpuścić cukier i masło, dodać mleko.
2. Po roztopieniu dodać bakalie oraz kilka kropel aromatu arakowego. Cały czas mieszać.
3. Jeszcze gorącą masę wyłożyć na spód z ciasta zanim zastygnie.
4.* Po dodaniu wszystkich składników można dosypać/dolać odrobinę barwnika spożywczego aby nadać mazurkowi wyjątkowy kolor:)
5. Udekorować według gustu.



3 komentarze:

  1. piękne! kolorowe i oryginalne, z chęcią spróbuje:D

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym umieć takie zrobić ;)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń