piątek, 6 kwietnia 2012

baranek czy zajączek?


 


Baranek czy zajączek? Co zagości na Waszych stołach? Wielkanoc coraz bliżej, wypieków, przepisów i pomysłów coraz więcej. Świąteczna babka nie musi być zwykła, może przybrać postać baranka lub zajączka. Wtedy zachwyci nie tylko podniebienie ale także i oczy:)



Babka
Składniki:
1 margaryna zwykła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i cukier waniliowy, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Można dodać aromat np.cytrynowy.
2. Ucierać do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
3. Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec ok.35 min w temperaturze 180 st.C. Sprawdzić patyczkiem czy jest już suche.
4. Poczekać aż ostygnie i wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą.





Możemy ten przepis wykorzystać nie tylko w święta. Babkę można upiec na blaszce i dodać owoce np.truskawki/śliwki, lub zrobić małe babeczki, które pieczemy ok.20-25 min.



6 komentarzy:

  1. Przepis dobry, trochę urozmaiciłem (o skórkę pomarańczową do ciasta i aromat waniliowy zamiast cytrynowego). Tylko po wyjęciu z formy to przypominało połączenie króliczka, kurczaczka, baranka i żyrafę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mega!:) ciasto pysznie delikatne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kupić taką foremkę..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń