czwartek, 5 kwietnia 2012

A może pomarańczowy?



Oto kolejna odsłona wielkanocnych wypieków. Po mlecznych mazurkach przyszedł czas na pomarańczowe.
Ciasto jest takie samo, jak w przypadku naszych wczesniejszych kolorowych "wynalazków" :), a składniki i sposób przygotowania znajdziecie tu.

Składniki potrzebne do przygotowania pomarańczowej polewy (na dwa mazurki):

2całe pomarańcze
1 cała cytryna
2 szklanki cukru

1. Całe (ze skórką) pomarańcze i cytrynę pokroić na małe łódeczki.
2. Przekręcić przez maszynkę do mięsa.
3. Dodać cukier.
4. Gotować na małym ogniu energicznie mieszając przez mniej wiecej pół godz. (dobrze mieć pod ręką jakiegoś zmiennika, bo bolą ręce :)
5. Gdy masa będzie kleista i szklista, a wiekszość wody odparuje, wyłożyc na mazurki.
6. Udekorować wg uznania i czekać aż masa zastygnie.



Smacznego!



1 komentarz: