wtorek, 17 lipca 2012

Chyba najprostsze pierogi :)


Sezon na jagody zagościł u nas na dobre:) Tym razem jagody w wydaniu pierogowym. 
Przepis domowy, można by powiedzieć że pokoleniowy, sprawdzony wiele razy. 

Składniki:
mąka
przegotowana ciepła (ale nie gorąca!) woda
jagody
cukier

Proporcje składników tak naprawdę zależą od tego ile chcemy mieć pierogów. Można zrobić z 1kg mąki, 200g mąki etc. Użyjcie tyle ile chcecie, a do tego tyle wody żeby móc zagnieść ciasto, tak "na oko".

Przygotowanie:
1. Umyte jagody przesypujemy cukrem. Uwaga: nie mieszamy, żeby nie było brei tylko fajne całe jagódki :)
2. Do mąki dodajemy wodę i zagniatamy. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, wałkujemy i lepimy pierogi. Dodajemy tyle jagód żeby pierogi się zakleiły.
3. Wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Uwaga: po wypłynięciu szybko wyjmujemy, żeby się nie rozgotowały.



mniam!

    

13 komentarzy:

  1. ja tej magicznej "machiny" nie mam, jestem tradycjonalistką i katuję paluchy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tradycyjnie, chociaż taki przyrząd to niezła pomoc! Pierogi wyglądają świetnie, zresztą jagody doskonale się tu sprawdzają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierogi każde! a najbardziej ruskie i te, z sezonowymi owocami. a jagody sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi z jagodami i juz w tym roku robiłam. Wspaniałe tylko to klejenie....;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z foremką robi się je naprawdę szybko:) jedna stroną wycina, drugą skleja:) i robienie pierogów staje się przyjemnością:D

      Usuń
  5. w połączeniu ze śmietaną i cukrem to moje ulubione danie ;) i pamiętam z dzieciństwa słowa babci "tylko się nie pobrudź sokiem!" :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. co to za urządzenie do lepienia pierogów? gdzie je można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. foremka do pierogów, można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi/domowymi, na allegro też są :)

      Usuń
  7. ile ja się w tym roku olepiłam pierogów z jagodami:D

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie sa najlepsze pierogi na swiecie? Z JAGODAMI WLASNIE !! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  9. A czym wycinacie pierogi?? Ja zazwyczaj szklanką, ale mam za małą i mam potem tylko masę pracy z lepieniem...

    OdpowiedzUsuń