sobota, 4 sierpnia 2012

Turystyczne muffiny


Takie muffiny tylko w Hiltonie :)


Planując wypad nad morze nie mogliśmy zapomnieć o przyszykowaniu czegoś na ząb. Postawiliśmy na wytrawne muffiny, które idealnie zniosły długą podróż, burzę w namiocie i wakacyjną temperaturę.



Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 g twardej fety
1/2 szklanki oliwy
150 g czarnych oliwek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przyprawy: suszone pomidory + bazylia


1. Mieszamy mąkę z solą, przyprawą, pokrojonym serem, oliwkami i proszkiem do pieczenia
2. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka z mlekiem i oliwą
3. Łączymy obie masy
4. Wlewamy do 12 foremek i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 25 min.




Czego chcieć więcej: morze, wakacje i dwie super babeczki :P













Gdańsk pożegnał nas tęczą! :)

7 komentarzy:

  1. Mmm... feta i oliwki, pyszne smaki :)

    I genialne zdjęcie tęczy!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jak miło ;] wypad z takimi mufinkami, to dopiero!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki, jednak nigdy nie jadłam wytrawnych muffinek. ;) Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki idealne na podróż :) a takie jeszcze dodadzą dużo energii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny pomysł. i "mój" Gdańsk cudny :))

    OdpowiedzUsuń
  6. swietne! muffiny w kieszen i mozna zwiedzac swiat! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mają jedna wadę - za szybko znikają!!!

    OdpowiedzUsuń