wtorek, 25 września 2012

Myśląc o niebieskich migdałach...

Końcówka studenckich wakacji także ostatni dzwonek na myślenie o niebieskich migdałach. :)
Albo o migdałach białych, tych już obskubanych do fajnego deseru.

Ciasto można podawać z lodami, albo zapiec z owocami. 

Składniki: 
100g migdałów
3 łyżki mąki
łyżka cukru
2 łyżki miodu
szczypta proszku do pieczenia
odrobina wanilii
całe jajko + 2 żółtka
100 ml śmietanki kremówki
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do formy
gałkę lodów śmietankowych ozdobiłam nutellą

Przygotowanie:
1. Podgrzać piekarnik do 220 st.C
2. Obskubać migdały ze skórki, następnie uprażyć i drobno posiekać
3. W misce połączyć migdały, mąkę, cukier, miód, ziarenka z laski wanilii, a potem dodać jajka i śmietankę
4. Wszystko dobrze wymieszać,
5. Natłuścić formę i wlać do niej ciasto, piec przez ok.15-20 min
6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem



mniam!

3 komentarze: