piątek, 19 października 2012

Jabłecznik w 15minut!


Gdy nie ma na nic czasu, wszyscy gdzieś biegną, pędzą na metro chociaż następne będzie za minutę...
gdy na ulicach samochody ciągle stoją w korku, a całe dnie zawalone są albo uczelnią albo pracą i domowymi obowiązkami... Nie jest łatwo znaleźć dłuższą chwilę żeby upiec ciasto, więc postanowiłam uprościć do maximum ten jabłkowy przysmak :)

Jabłeczniki (2 porcje)
Składniki:
połowa opakowania ciasta francuskiego (pasek w kształcie prostokąta)
jedno jabłko
pół limonki
2-3 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
1. Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z miodem
2. Obrać jabłko i pokroić je w "pół-księżyce"
3. Górną połowę ciasta francuskiego ponacinać, na dolną ułożyć jabłka i polać limonkowo-miodową miksturą:)
4. Przykryć górną warstwą i pozlepiać boki.
5. Piec w nagrzanym na 200st.C piekarniku przez ok.15minut



podano z lodami śmietankowymi
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam gorącą szarlotkę z lodami, kontrast ciepłego ciasta z zimnymi lodami jest genialny! Więc moja uproszczona wersja nie mogła się obyć bez lodów.

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak sposób na szybki deser :) Chyba nikt nie odmówiłby kawałkowi takiego jabłecznika!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszny a jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. to teraz mi ochoty narobiłaś... lecę po francuskie xD

    OdpowiedzUsuń