Oj dawno nie robiłam kokosanek ostatnio chyba z 5 lat temu (sic!). Więc pewnego wieczoru kiedy naszła mnie ochota na kokos postanowiłam je znów zrobić:)
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
250g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
1. Oddzielić białka od żółtek, białka miksować
2. Do białek dodać cukier i żółtka i dalej miksować
3. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i lepić kulki.
4. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 st. C przez 15 minut, następnie ostudzić
Przepis urozmaiciłam czekoladą mleczną (50g- pół tabliczki), którą rozpuściłam w kąpieli wodnej i maczałam w niej spód kokosanki. Kokos i czekolada to wspaniałe połączenie! :)
Polecam!
robię z tego samego przepisu , malenkie cudeńka *.*
OdpowiedzUsuńKorzystam z podobnego przepisu, super:)
OdpowiedzUsuńkokos! uwielbiam kokos!
OdpowiedzUsuńNiebiańskie! Z tą czekoladą musiały smakować świetnie:)
OdpowiedzUsuńsuper :) te znie jadlam wieki!! ale bialka ubijasz na sztywno?
OdpowiedzUsuńpowiedziałabym że "prawie na sztywno" :)
Usuńoki dzieki za info;)niedlugo moze zrobie :) wieki nie jadlam a pamietam ze lubie :)albo rafaello tez mniam:)
Usuńmm, boskie... :)
OdpowiedzUsuńja też podobnie robię. :D Dzięki własnym kokosankom jakoś bardziej je polubiłam. :D
OdpowiedzUsuńomg, ja też już nie jadłam kokosanek ze sto lat. ależ mnie teraz ochota na takie naszła!
OdpowiedzUsuń