wtorek, 9 października 2012

raz..dwa..trzy..kokosanki!


Oj dawno nie robiłam kokosanek ostatnio chyba z 5 lat temu (sic!). Więc pewnego wieczoru kiedy naszła mnie ochota na kokos postanowiłam je znów zrobić:)


Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
250g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1. Oddzielić białka od żółtek, białka miksować
2. Do białek dodać cukier i żółtka i dalej miksować
3. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i lepić kulki.
4. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 st. C przez 15 minut, następnie ostudzić




Przepis urozmaiciłam czekoladą mleczną (50g- pół tabliczki), którą rozpuściłam w kąpieli wodnej i maczałam w niej spód kokosanki. Kokos i czekolada to wspaniałe połączenie! :)


Polecam!

10 komentarzy:

  1. robię z tego samego przepisu , malenkie cudeńka *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystam z podobnego przepisu, super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebiańskie! Z tą czekoladą musiały smakować świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) te znie jadlam wieki!! ale bialka ubijasz na sztywno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiedziałabym że "prawie na sztywno" :)

      Usuń
    2. oki dzieki za info;)niedlugo moze zrobie :) wieki nie jadlam a pamietam ze lubie :)albo rafaello tez mniam:)

      Usuń
  5. ja też podobnie robię. :D Dzięki własnym kokosankom jakoś bardziej je polubiłam. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. omg, ja też już nie jadłam kokosanek ze sto lat. ależ mnie teraz ochota na takie naszła!

    OdpowiedzUsuń