wtorek, 30 października 2012

Pierwszy bałwan i sposób na urozmaicenie murzynka

W sobotę śnieg padał cały dzień, nie było wyjścia trzeba było ulepić bałwana! Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jak dookoła jest tak biało, drzewa oprószone białym puchem mmm:) co prawda ten piękny widok szybko znika zwłaszcza w mieście, ale cóż nic nie trwa wiecznie. 
Nawet tradycyjny murzynek musi kiedyś przejść metamorfozę. Mój już przeszedł dawno temu ale podzielę się z Wami sposobem na urozmaicenie murzynka. 


żeby murzynek zyskał nowe oblicze, proponuję rumowo-kakaową masę
Składniki:
200g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
szklanka cukru pudru
aromat rumowy

Przygotowanie:
1. Mleko z cukrem i kakao zagotować (rozpuścić), i ostudzić
2. Utrzeć masło z jajkiem a następnie dodać ostudzoną "polewę kakową" i aromat rumowy.
3. Dokładnie wymieszać i smarować ciasto


P.S. Ciasto z masą przechowujemy w lodówce/chłodzie



3 komentarze:

  1. Jak świątecznie się zrobiło ;) A ta masa w murzynku bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem dobrze jest urozmaicić jakieś klasyczne potrawy/wypieki :) pycha!

    OdpowiedzUsuń